Pagini

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

STUPARITUL PASTORAL. GENERALITATI

STUPARITUL PASTORAL

            Planul deplasarii trebuie pregatit din vreme, stabilind numarul de stupi ce vor fi transportati, locatiile vetrelor temporare, procurarea mijloacelor si documentelor de tranport respectand legislatia in vigoare, efectuarea tratamentelor antivarroa etc.
            Stuparitul pastoral cuprinde aspecte organizatorice, stiintifice, tehnice, economice etc.In cazul nerespectarii regulamentului privind organizarea stuparitului pastoral, a normelor sanitar-veterinare, a codului silvic si a oricaror reglementari legale, se aplica sanciuni.
            Stuparitul pastoral se practica in doua forme:
-          cu stupii varsati (transportati cu ajutorul unor camioane, remorci, etc.
-          cu ajutorul pavilioanelor apicole special amenajate, existand o multitudine de tipuri si variante constructive.

Pregatirea deplasarii stupinelor      
            Inainte de a efectua deplasarea familiilor de albine se executa  din vreme recunoasterea  masivelor melifere, stabilindu-se locul unde va fi amplasata  stupina. Pentru a se evita strivirea albinelor, fagurii trebuie sa fie bine fixati, asigurandu-se si un spatiu de refugiu, deasupra cuibului. Circulatia aerului se asigura prin deschiderea sitelor de ventilatie. Daca stupii sunt foarte puternici este nevoie sa li se asigure spatiu  suplimentar de refugiu.
            Pentru eliminarea bioxidului de carbon acumulat pe timpul transportului cele mai bune rezultate se obtin daca pe fundul stupilor se practica un orificiu prevazut cu panza metalica. Daca in stup se afla miere nematurata este indicat sa stropim fiecare colonie cu apa (circa 1l), ori vom transporta stupii cu urdinisurile deschise avand montate si sitele de ventilatie deasupra ramelor. Trebuie avut grija  ca sosirea la destinatie sa se faca in primele ore ale diminetii si sa se pulverizeze  apa pe deasupra sitelor.
            Pe timpul transportului se fac scurte opriri de control. Toamna si primavara daca timpul este friguros transportul se poate continua si pe timpul zilei. Dupa instalarea stupilor la noua vatra se instaleaza adapatorul. La asezarea pe noua vatra se va avea in vedere ca plasarea stupilor sa nu fie in aceeasi directie cu cea a vecinului, deoarece, daca stupina va fi amplasata in spatele altei stupini  se va pierde o parte din  albina culegatoare.
             La cateva ore dupa deschiderea urdinisurilor se acopera sitele si se desfac partile componente.
            Stupii nu se pot inchide oricand si oricum. Inchiderea stupilor  in perioadele in care se fac stropiri cu insecticide sa se faca cu ajutorul unor dispozitive speciale, tip triunghi de aerisire, care pot fi folosite si in timpul deplasarilor prelungite in pastoral, cu conditia ca acestea sa fie bine prinse de peretii  stupilor.
            In situatiile in care se vor face deplasari pe distante mari stupii se vor asigura si cu apa in faguri.
            Valorificarea unor tehnologii noi in stuparitul pastoral
Pentru a nu avea neplaceri la transport trebuie sa folosim cu precadere faguri armati sau ramele sa fie insarmate atat vertical cat si orizontal.
            Pavilionale apicole sunt net superioare stupinelor divizate sau clasice. Dezavantajele acestora pot fi inlaturate prin adaptari la dispozitive cum ar fi cele refitoare la:
-          imperecherea matcilor in stupina pavilion. Matcile ies din familie pentru imperechere si la innapoiere nu mai revin daca nu au un semn vizibil, necesar pentru orientarea lor. Inlaturarea neajunsului se face prin vopsirea tuturor fetelor stupilor in culori diferite: galben, maro, crem, albastru, alb, etc; suprafata vopsita nedepasind  0,4 – 0,50 m2; aplicarea unor forme confectionate din placute de tabla cat mai variate pe fetele stupilor;folosirea unor repere: arbusti, pietre, steaguri; nucleele de imperechere sa fie amplasate la inaltimi diferite, cu urdinisurile orientate cat mai variat.
Paravanturile,  folosite la urdinisuri duc la eliminarea aproape in totalitate a curentilor reci, marindu-se astfel efectivul de albine. Nefolosirea acestor paravanturi determina incetarea ouatului matcii de timpuriu – toamna , iar primavara depunerea oualelor incepe mult mai tarziu, decat in stupii plasati jos si feriti de curenti reci.
Familiile de albine intra astfel in iarna cu efective imbatranite si uzate, iar primavara pier mai timpuriu, neavand timp suficient sa dezvolte pana la primul mare cules.
Daca avem paravanturi montate la pavilion,  acesta se poate orienta in orice directie, fara a lua in seama din ce parte bate vantul. Paravanturile se pot confectiona din  tabla de aluminiu groasa de 1mm si pot marite sau micsorate in functie de necesitati.

Culesurile tarzii
Ca surse de cules la sfarsitul verii  se pot folosi faneturile din luncile raurilor, zonele inundabile, gradinirele de zrzavat, bostanoasele, care pana la efectuarea araturilor de toamna ofera culesuri de intretinere.


Un comentariu: